Hvad er løberknæ egentlig?

Løberknæ er irriterende og frustrerende. Kend symptomerne, forstå årsagen og kom hurtigt i gang med din behandling.

Har du ondt på ydersiden af knæet? Så kan det være, du er rendt ind i et løberknæ. Det er nemlig en forholdsvis almindelig problematik, især blandt løbere og cykelryttere pga. for højt aktivitetsniveau eller for tung belastning.

Selv om løberknæ tit skyldes en overbelastning, betyder det ikke, at du skal holde dig fra at være fysisk aktiv. Tværtimod tyder studier faktisk på, at træning har en positiv effekt på løberknæ. Det altafgørende er at justere og spore sig ind på rette mængde og belastning i din genoptræning og bygge på stille og roligt.

Hvis du er så uheldig at blive ramt af løberknæ eller andre knæsmerter, er det en god ide at få hjælp allerede i den indledende fase. Jo hurtigere du kommer på rette spor, desto hurtigere er du tilbage i sadlen eller løbeskoene. Hos Fit&Sund Fysioterapi har vi fysioterapeuter med særlige kompetencer inden for idrætsskader.

Find nærmeste Fit&Sund Fysioterapi


Forklaring på løberknæ

På ydersiden af låret løber en stor og stærk bindevævshinde fra hoftekammen og ned til øvre/ydre side på underbenet. Dette bindevævsstrøg kaldes tractus iliotibialis eller iliotibialbåndet. 

Før i tiden mente man, at løberknæ opstod, når båndet gned mod knoglefremspringet på ydersiden af lårbenet, den såkaldte "femurkondyl". Formodningen gik på, at friktionen mellem de to strukturer kunne føre til en inflammationstilstand. Derfor kaldes løberknæ indimellem også for Iliotibialbåndssyndrom (ITBS). Sidenhen er denne forklaring dog blevet afvist.

I dag forstås tilstanden oftere som irritation ved gentagen kompression af en slimsæk eller fedtpude inde under iliobialbåndet ved knæet, når knæet bøjes og strækkes.

Der er altså lidt uklarheder i forhold til en præcis forklaring på løberknæ, men tilstanden betegnes uden tvivl som en overbelastningsrelateret gene.

Løberknæ er sammen med springerknæ en ganske hyppig overbelastningsgene i knæet i forbindelse med sport. Hvorimod korsbåndsskader og menisklæsioner hører til de akutte idrætsskader i knæet.

billeder-til-blog/loeberknae/loeberknae_anatomi.png

Fra sportspharma.dk

Årsager til løberknæ

Ved mange gentagne bøjninger og strækninger af knæet som ved fx løb, cykling, vægtløftning og crossfit glider iliotibialbåndet henover knæet mange gange, og der opstår kompression i området, hvilket er helt normalt.

Men hvis det sker for meget i forhold til, hvad du er vant til, kan du få overbelastningsproblemer. Hvis du fx har holdt pause i din træning og er startet for hurtigt op igen, eller hvis du har intensiveret din træningsmængde for meget, eller hvis du pludselig begynder at løbe eller cykle i nyt og anderledes terræn.

Flere studier har undersøgt om knæ og fødder, der falder indad eller udad, benlængdeforskel og løbestil har betydning for udviklingen af løberknæ. Men intet tyder på, at disse faktorer er afgørende, da kroppen er stærk og tilpasningsdygtig.

De fleste er enige om, at årsagen til løberknæ primært skal findes i for hurtig intensivering og for stor træningsmænge. Mens der er uenighed om, hvorvidt idrætsfolk med tendens til hjulben, ulige benlængde, stramt iliotibialbånd og løb på skrånende terræn har øget risiko for løberknæ.


Hvad er symptomerne på løberknæ?

Symptomer ved løberknæ kan variere fra person til person, men du vil typisk opleve smerter på ydersiden af knæet. I starten kan smerterne være diffuse, og det er ofte vanskeligt at angive præcis, hvorfra smerterne kommer.

Over tid bliver smerten oftere skarpere, tydeligere og mere afgrænset. Smerterne kan dog stråle op mod lårmusklen, hvor du tit vil mærke dem på ydersiden.

Smerterne kommer ved fysisk aktivitet, men kan forekomme et stykke inde i aktiviteten. Hvile lindrer kortvarigt og forbigående.

Dine smerter vil som regel være mest fremtrædende ved vægtbærende aktiviteter, som indebærer bøjning og strækning i knæet samt hop og stød.

billeder-til-blog/loeberknae/foto-loeberknae-komp.jpg

Behandling af løberknæ

Det er vigtigt at fange løberknæ i opløbet, jo hurtigere du sætter ind, desto hurtigere kommer du dig. Behandlingen handler primært om at reducere belastningen, dvs. undgå fysisk aktivitet, hvor du mærker smerterne.

I den indledende fase er det en god ide at give knæet ro, så du undgår forværring. Herefter kan du stille og roligt gå i gang med styrketræning inden for smertegrænsen og langsomt øge belastningen. 


Genoptræning får dig tilbage til din sport

Målrettet, specifik genoptræning er vigtig efter stort set alle sportsskader eller idrætsrelaterede gener, uanset om det skyldes akut skade eller overbelastning.  

De fleste kan slippe af med et løberknæ efter kort tids genoptræning. Dit forløb vil typisk strække sig over ca. 8-12 uger, afhængig af din alder, dit fysiske niveau og evt. tidligere skader.

Årsagen til løberknæ kan variere fra person til person. Det er derfor vigtigt at spore sig ind på potentielle medvirkende faktorer til dine smerter.

Som nævnt skyldes løberknæ ofte overtræning, derfor kan reduktion af mængde og intensitet formentlig afhjælpe en stor del af smerterne. Hvis din irritationsreaktion er meget markant, kan det være nødvendigt at stoppe med løb, cykling eller anden udløsende aktivitet i en periode.

Du skal altså ikke stoppe helt med træning, faktisk tværtimod. Det handler om at justere din træning og finde den rette mængde, som dit knæ kan tolerere og derefter gradvist øge belastningen.

Dog er det ofte, når du går fra at styrketræne til at vende tilbage til sport, at du kan opleve opblussen af dine symptomer, på grund af for hurtig opstart.

Det kan være svært selv at navigere i din vej tilbage fra et løberknæ. Din fysioterapeut kan hjælpe med aktivitetsdosering og gradvis tilbagevending til sport og idræt.

billeder-til-blog/loeberknae/foto2-loeberknae.jpg

Løberknæ kan forebygges

Løberknæ rammer både motionister og eliteudøvere, særligt langdistance- og maratonløbere men ses også blandt cyklister. Overbelastningsproblematikker som løberknæ opstår, når man udsætter vævet for en belastning, det ikke kan holde til.

Derfor handler forebyggelse om to ting. For det første skal du opbygge din kropslige kapacitet, så den kan holde til det, du gerne vil udsætte din krop for, det kan du læse mere om i vores blog ”Forebyg knæskader i sport og idræt.

For det andet skal du starte stille og roligt op, hvis du kaster dig over en ny motionsform. Og er du allerede en øvet atlet, der gerne vil et gear højere op, så skal du progrediere din træning med måde for at vænne din krop til den øgede træningsbelastning.

Hos Fit&Sund Fysioterapi hjælper vi dig gerne med et træningsprogram, uanset om du er nybegynder, øvet eller eliteudøver. Du skal jo helst undgå løberknæ og andre overbelastningsgener, ikke?!

Find nærmeste Fit&Sund Fysioterapi

 

Tilbage til oversigt