Akut idrætsskade – hvad nu?

En skade er noget nær det værste mareridt for sportsfolk og idrætsudøvere


Fysisk aktivitet og bevægelse er sundt, men det kan gå galt, og hvis uheldet sker, er det afgørende at få hjælp med det samme. Jo tidligere indsats desto hurtigere kommer du tilbage til sport og idræt.


Løber du ind i en idrætsskade, er det vigtigt, at du ved, hvad du skal gøre i den helt akutte fase – læs mere om det nedenfor.

Derudover kan du med fordel se en fysioterapeut allerede efter 1-2 dage. Fysioterapeuten vurderer skadens omfang og hjælper dig i den rigtige retning. Jo før din behandling kommer på rette spor, desto kortere vej tilbage til banen.

Du kan booke en tid hos din lokale Fit&Sund Fysioterapi inden for 24-48 timer.

Book tid

Mere end hver 4. dansker rammes årligt

Hvert år kommer et utal af danskere til skade, når de dyrker sport og idræt. Forstuvninger, forstrækninger, fibersprængninger og smerter i skulder, knæ og ankler er nogle af de mest hyppige skader i forbindelse med sport. Vi skelner mellem to former for idrætsskader: akutte skader og overbelastningsskader.

Akutte skader opstår pludseligt og årsagen er typisk for høj belastning på meget kort tid. Hvorimod en overbelastningsskade opstår over tid og skyldes ofte for mange gentagelser eller en større træningsmængde, end kroppen kan holde til.

Ifølge Idrættens Analyseinstitut oplever 27,9 % af alle voksne idrætsudøvere blandt den danske befolkning en sportsskade i løbet af et år, og skaderne sker især inden for idrætsgrene som løb, fodbold og styrketræning.billeder-til-blog/blog_idraetsskader_danske-fysioterapeuter.png

Fra Danske Fysioterapeuter, Krop & Fysik – Idrætsskader

Akut skade – sådan gør du!

Ved pludselige og akutte skader som f.eks. ankelforstuvninger og vrid i knæene kan de første timer have betydning for, hvordan resten af forløbet bliver.

Først og fremmest er det vigtigt at stoppe al aktivitet for at begrænse og vurdere skadens omfang. Præcis som du ville gøre med enhver anden type skade. Mange af os har f.eks. prøvet at skære os på en kniv eller lignende. Hvad gør vi? Vi standser blødningen og vurderer alvorsgraden – er der behov for læge, skadestue eller i værste fald 112. Eller kan vi selv håndtere situationen. Du skal gøre præcis det samme ved en akut sportsskade.

Ser den beskadigede kropsdel ud, som den skal og sidder alt på rette plads, bør du umiddelbart efter uheldet iværksætte nogle tiltag, der reducerer hævelse og blødning, smertelindrer samt forhindrer forværring af skaden.

Dansk Selskab for Sportsfysioterapi anbefaler, at akutte skader håndteres efter PRICEM-princippet, hvilket er en videreudvikling af det kendte RICE-princip, som har sat sig godt fast i bevidstheden hos såvel eliteidrætsfolk som motionister. Elementerne består af:

P: Protection
R: Rest
I:  Ice
C: Compression
E: Elevation
M: Mobilisation

Der byttes løbende rundt på elementerne i akronymet. Der tilføjes og slettes og det diskuteres, om man skal prioritere en rækkefølge eller undlade at vægte elementerne indbyrdes. Under alle omstændigheder bør du:

  • Beskytte mod yderligere skade og holde området i ro.
  • Lægge en stram kompressionsforbinding og elevere den skadede region over hjertehøjde for at minimere hævelse og reducere blødning.
  • Evt. nedkøle med is for lokal smertelindring, hvis skaden er voldsom.
  • Bevæge det skadede område og stimulere strukturerne så snart det lader sig gøre, så det nye væv belastes hurtigst muligt og opbygges til at modvirke en ny skade.

billeder-til-blog/elevation_ankel_web.jpg

Få din skade vurderet

Dine symptomer er værst de første 1-2 døgn efter et kraftigt ankelvrid, en forstrækning i lårmusklen, et voldsomt slag på skulderen eller en anden form for akut skade. Det er den akutte fase. Du har ofte nedsat bevægelighed i det pågældende område og oplever stort set altid smerter ved aktivitet og muligvis også i hvile. Typisk gør du alt for at undgå at belaste det skadede led, ledbånd eller muskel mm.

Akutte skader kan vurderes hos egen læge eller fysioterapeut. Det er kun nødvendigt at opsøge skadestuen, hvis der er mistanke om brud eller svær ledbåndsskade. Uanset hvad er det altid en god ide at få vurderet din skade, så du ved, hvordan du skal forholde dig og ikke mindst, hvordan du hurtigt kommer tilbage til din idræt og din hverdag.

Er du i tvivl om omfanget, eller hvorvidt du har brug for en fysioterapeut, bør opsøge læge eller noget helt tredje, kan du benytte dig af 10 minutters gratis vurdering hos Fysioterapeutisk Idrætsskadestue. Kontakt din lokale Fit&Sund Fysioterapi her

Klar igen med aktiv restitution og genoptræning

Kroppen forfalder meget hurtigt, hvis den ikke holdes i gang. Så lad være med at parkere dig selv passivt på sofaen, fordi du har pådraget dig en skade. Hold dig kørende med aktiv restitution. Det betyder, at du skal aflaste det skadede område, men holde kroppen i gang uden at provokere smerter. Det gælder om at finde træningsformer, der ikke belaster det skadede område i helingsfasen.

Helingsforløbet inddeles i tre faser med glidende overgang:

  • Akutfasen: Betændelsestilstand, hvor vævet forsøger at hele
  • Reparationsfasen: Vævet begynder at genfinde sin normale struktur og kan tåle belastning inden for smertegrænsen
  • Modningsfasen: Vævet styrkes og belastningen kan øges

Helingstiden for din idrætsskade afhænger af, hvilket væv der er skadet og hvordan skaden håndteres. De gennemsnitlige helingstider for forskellige vævstyper er:

  • Muskler og knogler: 3-8 uger
  • Sener: 6-9 måneder
  • Ledbånd: 6-12 måneder
  • Brusk: 12 måneder eller mere

Undervejs mens din idrætsskade heler, er det essentielt at træne vævet i forhold til det stadie, du befinder dig på, så vævet bliver endnu stærkere end før skaden. Ved målrettet genoptræning genvinder du tidligere funktion og kan vende tilbage til sport og idræt.

Det er fornuftigt at opsøge professionel hjælp til målrettet genoptræning, så du ikke risikerer, at skaden opstår igen. For du kan nemlig ikke udelukkende lade smerter være din rettesnor for, hvornår du er klar igen. Selv om dine smerter er forsvundet, kan der gå lang tid, før vævet er tilpas opbygget og stærkt nok til, at du kan genoptage din sport.

Husk det nu: Jo før din behandling kommer på rette spor, desto kortere vej tilbage til banen.

Book akut tid inden for 24-48 timer

Book tid

billeder-til-blog/knaeskade_blog.jpeg

Tilbage til oversigt