Tennisalbue og golfalbue kan ramme alle

Tennisalbue og golfalbue skyldes overbelastning af underarmens muskler/sener og kan dukke op hos alle, der udfører gentagne bevægelser med håndled og underarm.

Albuesmerter kan være meget generende, for du bruger faktisk albuen til en hel masse gøremål i dagligdagen. Der kan være mange grunde til, at du får ondt i albuen. Men ofte skyldes smerterne overbelastning i forbindelse med sport, fritid eller arbejde.

Det mest almindelige er at mærke smerter på ydersiden (tennisalbue), men du kan også få ondt på indersiden af albuen (golfalbue). Smerter i din albue går i de fleste tilfælde i sig selv igen. Hvis de ikke gør, er det en god ide at søge hjælp for at få afklaret, hvor smerten kommer fra, og hvad du selv kan gøre.

Find nærmeste Fit&Sund Fysioterapi

billeder-til-blog/tennis-og-golfalbue/tennisalbue-anatomi.jpg

Tennisalbue fra sundhed.dk


Tennis- og golfalbue skyldes overbelastning

Akut skade mærker du med det samme, du pådrager dig den. Hvis du derimod har mærket smerterne komme snigende over tid, så er det højst sandsynligt en overbelastning.

Overbelastningstilstande kan udløses af mange forskellige årsager. Som regel skyldes det enten, at du har gentaget samme bevægelse for meget i en kortere periode, eller du lavet mange ensartede bevægelser i længere tid. Hvis du ignorerer de begyndende symptomer længe, tiltager dine smerter og bliver til sidst nærmest uudholdelige.

Tennisalbue kaldes på fagsprog for lateral epikondylit, mens golfalbue betegnes medial epikondylit. Begge dele skyldes overbelastning af de sener, hvor underarmens muskler hæfter på overarmens knogler.

Tennisalbue skyldes overbelastning af senefæstet til fingrenes strækkemuskler, der hæfter på ydersiden af albuen, og derfor sidder smerten her.

Golfalbue skyldes overbelastning af senefæstet til fingrenes bøjemuskler, som sidder på den indre side af albuen, hvor smerterne også sidder.
billeder-til-blog/tennis-og-golfalbue/golfabue-anatomi.jpg

Golfalbue fra sundhed.dk


Hvordan føles tennis- eller golfalbue?

Du mærker tennis- eller golfalbue som en murrende fornemmelse eller decideret smerte på yder- eller indersiden af albuen og ofte med udstråling til underarmen.

Det starter som regel med en gradvis udvikling af smerterne, hvor det kan være ømt, når du trykker på området, eller hvis du bøjer håndleddet op eller ned.

Din funktion bliver påvirket, så det efterhånden kan være vanskeligt at udføre almindelige hverdagsaktiviteter, hvor der indgår vrid og løft samt gentagne og statiske bevægelser. Du får nedsat kraft i hånden pga. smerter, og du kan få ondt blot ved at give et håndtryk eller fx løfte en indkøbspose.

Typiske symptomer:

  • Smerte og ømhed på ydersiden af albuen (tennisalbue)
  • Smerte og ømhed på indersiden af albuen (golfalbue)
  • Svaghed i hånden og vanskeligheder ved at gribe genstande
  • Forværring når du løfter, drejer eller strækker armen
  • Stivhed i albuen, særligt om morgenen


Hvad kan du selv gøre?

Ved både tennisalbue og golfalbue er hensigten med behandlingen at lindre dine smerter og dæmpe irritationen i senetilhæftet.

Indledningsvist skal du aflaste senetilhæftet for underarmens strække- eller bøjemuskler. Dvs. du skal holde op med at lave de bevægelser, der forværrer smerten. Du bør eventuelt ændre arbejdsform, så belastningen på albuen bliver mindre. Det er også en god ide at kigge på din ergonomi omkring nakke og skulderåg, da disse områder kan influere på symptomer i armene. Skab variation i dine stillinger og brug aktive øvelser.

Ved tennisalbue, der er opstået efter brug af computermus, kan du anvende særlige musemåtter, hvor du skal bøje mindre i håndleddet.

Nedkøling med is kan også lindre smerterne. Hvis du har stærke smerter, kan du have gavn af skinner og bandager til at støtte albueleddet. Du kan også have gavn af tapening.

Aflastning bør kombineres med udspændingsøvelser og evt. massage af dine underarmsmuskler. Derudover er det vigtigt at lave genoptræning i form af styrketræning.


Gode øvelser mod tennis- og golfalbue

Udspænding: Hold strækket i 20 sekunder. Gentag 2-3 gange i løbet af dagen.

  1. Stræk armen ud foran dig med håndfladen opad. Bøj håndleddet maksimalt nedad og pres med den anden hånd.
    billeder-til-blog/tennis-og-golfalbue/billede1.png
  2. Stræk armen ud foran dig med håndfladen nedad. Bøj håndleddet maximalt nedad og pres med den anden hånd. 

billeder-til-blog/tennis-og-golfalbue/billede2.png

Styrkeøvelser: Det må gerne få lidt ondt, mens du laver øvelserne, men smerten må ikke blusse op efterfølgende.

Uge 1: Træn 1 gang dagligt, 8-12 repetitioner af hver øvelse.
Uge 2 og 3: Træn 2 gange dagligt, 2 sæt á 8-12 repetitioner af hver øvelse.
Uge 4 og frem: Træn 3 gange dagligt, 2 sæt á 8-12 repetitioner af hver øvelse.

  1. Sid med hånden ud over kanten af et bord med håndfladen nedad og bøjede fingre. Bøj og stræk i håndleddet. Øg belastningen over tid fx med en fyldt drikkedunk eller små håndvægte.

    billeder-til-blog/tennis-og-golfalbue/billede3.png
  2. Sid med hånden ud over kanten af et bord med håndfladen opad og bøjede fingre. Bøj og stræk i håndleddet. Øg belastningen over tid fx med en fyldt drikkedunk eller små håndvægte.
    billeder-til-blog/tennis-og-golfalbue/billede4.png
  3. Sid med hånden ud over kanten af et bord med tomlen pegende opad og bøjede fingre. Bøj håndleddet op og ned (som en hammer). Øg belastningen over tid fx med en fyldt drikkedunk eller små håndvægte.

    billeder-til-blog/tennis-og-golfalbue/billede5.png 
  4. Sid med hånden ud over kanten af et bord med håndfladen nedad. Roter underarmen så håndfladen peger nedad og tilbage igen. Øg belastningen over tid fx med en fyldt drikkedunk eller små håndvægte.

    billeder-til-blog/tennis-og-golfalbue/billede6.png

Tennisalbue og golfalbue kan være en frustrerende og smertefuld tilstand, men med den rette behandling og forebyggelse kan du reducere risikoen og fremme heling. Hvis du oplever vedvarende smerter, bør du søge professionel hjælp hos fx en fysioterapeut for at få den bedste behandling tilpasset din situation.

Find nærmeste Fit&Sund Fysioterapi

 

Tilbage til oversigt