Bliv klogere på iskiassmerter

De fleste har hørt om iskias. Langt færre ved, hvad iskiassmerter egentlig dækker over. Smerterne kommer fra iskiasnerven, men årsagen kan skyldes flere forskellige ting.

Hos fysioterapeuten får du grundig undersøgelse, behandling, øvelser og vejledning i, hvordan du bedst håndterer dine iskiassmerter.

Få hjælp hos fyssen


En lidelse i kroppens største nerve

Iskiassmerter er et velkendt fænomen. Du har sikkert hørt om at ”have iskias” eller at have en ”iskiasnerve i klemme”. Alligevel kan begrebet skabe en del forvirring.

For iskias dækker i sin oprindelige mening ikke over andet end det græske navn på kroppens største nerve. Iskiasnerven er en samling af nerverødder, der udspringer fra lænden og forgrener sig ned i benet.

billeder-til-blog/iskiassmerter-1.png

Nervesmerter er skarpe

Der er udelukkende tale om iskiassmerter, hvis selve nerven er involveret, og du oplever nervesmerter. Ifølge forskning giver kun 10-15 % af rygproblemer en decideret nervepåvirkning.

Symptomerne, du oplever ved iskias nervesmerter, er ofte skarpe, jagende, borende, brændende eller sviende og kan ledsages af føleforstyrrelser, prikken/stikken i benet og foden og indimellem nedsat kraft i benets muskler.

Har du ondt i ryg eller ben er det ikke nødvendigvis iskias nervesmerter. Smerterne kan skyldes mange andre ting som f.eks. et irriteret og hævet led i ryggen, overbelastede muskler eller en fibersprængning mm. Din fysioterapeut kan hjælpe dig med at afklare, om dine symptomer i benet skyldes iskias nervesmerter eller årsagen er en anden.  


Hvorfor får man iskiassmerter?

Iskiassmerter kan opstå på grund af flere forskellige ting, men ofte inddeles de i tre kategorier:

  • Tryk på nerven
  • Stramhed omkring nerven
  • Irritation/inflammation omkring nerven

Smerterne opstår, fordi iskiasnerven bliver påvirket et eller andet sted i sit forløb fra lænden, gennem ballen, ned bag på låret til underbenet og videre helt ud i foden og tæerne.

billeder-til-blog/iskiassmerter-2.jpg

Tryk på nerven

Bliver tit og ofte omtalt som en nerve, der kommer i klemme og årsagen er ofte pladsmangel i lænden. Typisk opstår tilstanden pga. udbulning på diskus (protrusion), diskusprolaps, aldersforandringer (slidgigt) og forsnævring i rygmarvskanalen (spinalstenose). I sjældne tilfælde (under 5 %) kan det også skyldes spændt baldemuskulatur (piriformis syndrom), cyster eller andre sygdomme.

Typiske symptomer på et nervetryk:

  • Smerter ned i benet (jagende, brændende, murrende)
  • Prikken, stikken, snurren ned i benet
  • Svaghed i musklerne så du har svært ved at gå på hæl eller tå
  • Konstant ondt eller on/off smerter
  • Provokation af bensmerter ved bevægelse af ryggen
  • Stivhed og smerter i ryggen, fordi iskias nervesmerterne stammer fra et rygproblem

For størstedelen vil de rigtige øvelser mindske trykket på nerven og dermed dæmpe smerterne. Derudover kan udspænding og træning også være en del af behandlingen. Ved diskusprolaps, spinalstenose og sygdomme i ryggen kan operation være nødvendig for at fjerne trykket på nerven.


Stramhed omkring nerven

Skyldes stivhed i gammelt arvæv i selve nerven eller det omkringliggende bindevæv som følge af operation eller i forbindelse med heling efter tidligere skade eller diskusprolaps. Smerterne opstår kun, når nerven sættes på stræk.

Nervestramhed opleves ofte ved:

  • Foroverbøjning i lænden
  • Siddende stilling med strakte ben (f.eks. i bilen)

Behandlingen består af struktureret genoptræning af nervens eller bindevævets smidighed med mange gentagelser og lav belastning. Der er en god ide at få kyndig vejledning, da det gælder om at finde rette dosis, hvilket kan være en svær balancegang. Træner du for hårdt, irriterer du vævet og kan opleve kraftige smerter, træner du for let, sker der ingen fremgang.


Irritation/inflammation omkring nerven

Opstår ofte i forbindelse med for lidt plads eller ved akut skade som diskusprolaps eller en revne i diskus.

Klassiske kendetegn er:

  • Ved inflammation kan smerteintensiteten variere, men er til stede 24/7
  • Ved irritation uden inflammation er smerterne ikke nødvendigvis konstante
  • Ofte flest smerter ved kompression på rygsøjlen (ståede, gående, siddende)
  • Smertelindring i side- eller rygliggende stilling med bøjede hofter
  • Ofte værst om morgenen

I akutfasen er der primært brug for restitution og aflastning i form af varierende stillinger og let bevægelse. Derefter følger en periode med struktureret genoptræning.

billeder-til-blog/iskiassmerter-3.jpg

Symptomer du skal være opmærksom på

  • Føleforstyrrelser på indersiden af lårene og omkring skridtet
  • Manglende evne til at lade vandet eller holde på afføring
  • Stor nedsat kraft i benene og besvær med at styre benene

Oplever du ovenstående skal du søge læge eller skadestue med det samme, da det er tegn på tryk på mange sårbare nerverødder og hurtig operation er nødvendig for at undgå varige mén. 

billeder-til-blog/iskiassmerter-4.png

Din adfærd har stor betydning

Behandlingen af iskiassmerter består i at påvirke strukturerne, så der bliver mere plads til nerven, eller så den ikke længere er under stræk.  

Fysioterapeuten kan anvende en kombination af forskellige teknikker som mobilisering af ryghvirvlerne, udspænding af muskler og af nerven, akupunktur og manuel behandling mm.

Men en ting er behandling, noget andet er at undgå, at du havner der igen. Den væsentligste indsats handler om at forebygge og forhindre dit problem i at opstå igen.

Derfor kigger fysioterapeuten også på, hvad der kan have forårsaget dine iskiassmerter. Sammen finder I ud af, om der er noget i din daglige funktion, din livsstil og måden, du bruger eller ikke bruger din krop på, der kan være den udløsende faktor.

Træning og adfærdsændring er med andre ord en væsentlig indsats både i forhold til behandling og forebyggelse. Hvad det konkret betyder for den enkelte er meget forskelligt og individuelt.

billeder-til-blog/iskiassmerter-5.jpg

Vigtigt at få klarlagt årsagen
Hvis du oplever iskiassmerter, kan det som beskrevet skyldes flere forskellige årsager. Derfor er det afgørende at få klarlagt, hvor iskiasnerven påvirkes, og hvad der ligger til grund for dine symptomer, da årsagerne skal behandles forskelligt.

Bestil tid hos fysioterapeuten til en grundig undersøgelse, så du kan får hjælp og vejledning i, hvordan du slipper af med dine smerter.

BOOK TID

 

 

Tilbage til oversigt