Træning er medicin mod slidgigt/artrose

Det går ud over livsglæden, når vi ikke kan det, vi gerne vil


Er du ramt af slidgigt, oplever du måske, at smerter påvirker din hverdag og begrænser din frihed. Men du kan godt selv gøre noget ved det. Forskning viser, at GLA:D®-træning til ryg og knæ/hofte kan nedsætte smerter og holde artrosen på afstand.
 
 

Artrose er en ”folkesygdom”

Artrose – også kaldet slidgigt i folkemunde – er en såkaldt degenerativ lidelse, hvor brusk og væv omkring leddene langsomt ødelægges. Der findes over 200 forskellige gigtlidelser, artrose er klart den mest udbredte af dem alle.

Ifølge Gigtforeningen er over 300.000 danskere lige nu diagnosticeret med artrose. Nogle lever fint med lidelsen og føler sig ikke synderlig belastet af den. Andre oplever voldsomme smerter, der påvirker dagligdagen i form af nedsat funktionsevne, bevægelighed og livskvalitet.

De hyppigste risikofaktorer for at udvikle artrose er alder, arvelighed, overvægt og tidligere skader i leddet som f.eks. menisk- eller korsbåndsskader. Alle dine led med bruskbeklædte overflader kan rammes af artrose, men problemerne opstår oftest i tommelfinger, storetå, hofte og knæ.

Hvis du oplever, at det knaser i knæene på vej op ad trappen, at det kniber med at holde om ting eller at du har besvær med at komme i gang igen, når du har siddet eller stået i samme stilling i længere tid, så kan det være tegn på artrose.billeder-til-blog/fys_blog_artrose.pngBehandling - du kan selv gøre en forskel

Artrose kan hverken forhindres i at opstå eller helbredes. Men du kan selv gøre rigtig meget for at lindre smerterne og forsinke forværring. Forskning viser, at de fleste med let til moderat artrose har lige så god (måske endda bedre) effekt af træning, information og evt. vægttab som af smertestillende midler.

Behandlingen handler derfor om at mindske dine symptomer og forbedre din funktion i leddet både igennem bedre forståelse af lidelsen og ved at træne specifikke øvelser.

Det er vigtigt, at du får grundlæggende indsigt i din artrose. For det betyder, at du bliver tryg og motiveret til træning, så udfordringerne ikke griber unødigt ind i din hverdag og påvirker din livskvalitet alt for meget. Mange tror nemlig fejlagtigt, at almindelige daglige aktiviteter skader led og muskler.

Det er superærgerligt, for det er kun godt at være i gang i dagligdagen og holde fast i fritidsaktiviteter og sociale arrangementer. Ligesom det faktisk også er ok at træne, selv om det gør ondt – dog kræver det undervisning i at være lydhør overfor kroppen og finde den rigtige balance i træningen.

Træningen har naturligvis en generel velkendt sundhedsmæssig fordel, men derudover er det også godt for brusken i dine led. Når brusken belastes og aflastes ved specifikke øvelser, får den næring gennem ledvæsken, som pumpes ind og ud, hvilket forbedrer sundhedstilstanden af din brusk.

Kombinationen af information og træning målrettet artrose i ryg og knæ/hofte er samlet i træningskoncepterne GLA:D® Ryg og GLA:D® Knæ/hofte.

billeder-til-blog/fys_blog_artrose-1-1.jpeg

Hvad er GLA:D®?

GLA:D står for ”Godt Liv med Artrose i Danmark” og er et veldokumenteret og evidensbaseret træningskoncept udviklet af forskere ved Syddansk Universitet.

Et forløb med GLA:D træning varer 8 uger og består af to sessioner med undervisning og to ugentlige træninger af en times varighed med fokus på neuromuskulær træning. Derudover gennemgår du en start- og slutundersøgelse hos en GLA:D certificeret fysioterapeut.

Træningen foregår på hold under vejledning af en fysioterapeut. Det er også muligt at træne hjemme, men erfaring viser, at effekten er dobbelt så høj ved deltagelse på et fysioterapeutisk holdtilbud.

I løbet af et træningspas laver du en række specifikke øvelser tilpasset dit niveau. Fysioterapeuten sørger for, at du udfører øvelserne med god kontrol og kvalitet og med rette sværhedsgrad. Det betyder med andre ord, at alle kan være med, og alle bliver udfordret uanset udgangspunkt.

glaid.dk

Skånsom træning og vægttab på AlterG

Har du behov for at tabe dig, eller vil du gerne optimere din form med løb eller gang uden at overbelaste dine led. Så er træning i AlterG et rigtig godt supplement til et GLA:D forløb.

Du kan også teste AlterG for at opleve, hvad det vil betyde for dine smerter under gang, hvis du taber et par kilo eller mere. For på AlterG kan du nemlig reducere din vægt med helt op til 80%.

AlterG er i princippet et avanceret løbebånd, hvor du går med en slags ballon omkring dig. Ballonen lukkes hermetisk til omkring hofterne ved hjælp af et par specialfremstillede bukser med lynlås i taljen. Luften, der blæses ind i ballonen, løfter dig op på samme måde, som vand bærer dig oppe.

Det føles lidt som at gå på månen, og det er nok ikke helt tilfældigt, idet AlterG er udviklet af NASA til at træne astronauter i gradvis ændring i vægtbæring.

billeder-til-blog/alterg.png
Tilbage til oversigt