Knæsmerter hos aktive børn og unge

Knæsmerter er et udbredt fænomen blandt unge piger og drenge, der dyrker meget sport og idræt. Ofte skyldes det overbelastning, og der findes ikke umiddelbart noget quick-fix. Men med råd og vejledning kan formen holdes ved lige, tilknytning til sport bevares og vejen tilbage til banen forkortes.


Er du forældre til en fysisk aktiv 9-15-årig, og har I opsøgt læge eller fysioterapeut, fordi det unge menneske klager over smerter i knæet uden at være kommet til skade? Så er I desværre langt fra de eneste. Studier fra Danmark viser, at en ud af tre unge oplever knæsmerter.

De to mest udbredte overbelastningsproblemer i knæet hos børn og unge er patellofemoralt smertesyndrom også kaldet ”forreste knæsmerter” og Morbus Osgood-Schlatter, som du måske i daglig tale kender som ”Schlatter-knæ”.

Hos Fit&Sund Fysioterapi møder vi en hel del unge mennesker med ondt i knæet, de er ofte frustrerede og har brug for hjælp. Heldigvis har vi gode erfaringer med at dæmpe symptomerne og finde alternative måder at holde formen ved lige. Læs med – få viden og gode råd med på vejen tilbage i idrætstøjet.

Har du et barn eller et ungt menneske med knæsmerter? Vores erfarne fysioterapeuter er klar til at hjælpe med råd og vejledning, så vedkommende kan komme problemet til livs, holde sig aktiv imens og forhåbentlig stadig deltage i dele af sin foretrukne sport. 

Find nærmeste Fit&Sund Fysioterapi


Knæsmerter kan skyldes to ting:

  • Overbelastning: Kan opstå hvis du over en længere periode har overbelastet dit knæ med intensiv træning. Eller hvis du fx har trænet det samme for meget, for ofte eller for hårdt i forhold til styrken i dit væv. Læs mere om overbelastningsskader og hvorfor kroppen brokker sig.
  • Akut skade: Sker typisk ved spontane vrid eller udefrakommende faktorer som fx slag eller fald. Dit knæ bliver påvirket med det samme, du mærker smerte og knæet hæver muligvis op. Læs mere om akutte skader og hvordan du håndterer dem.

Forreste knæsmerter og Schlatter-knæ skyldes begge overbelastning.


Hvad er forreste knæsmerter?

Forreste knæsmerter er et meget almindeligt fænomen, som ofte rammer børn og unge. Smerterne er lokaliseret fortil på knæet, omkring eller bag knæskallen, smerterne er ofte diffuse og lidt svære at placere. De kan komme og gå, men opstår tit i relation til hop, løb og trappegang.

Forreste knæsmerter kan skyldes flere ting, og ofte er der mere end en årsag til smerterne. Der er dog en tendens til, at smerterne er forbundet med et højt aktivitetsniveau.

Hvad er Schlatter-knæ?

Er den mest almindelige overbelastningsskade, hos sportsaktive børn og unge, især i 12-15 års-alderen. Osgood-Schlatter er betegnelsen for en overbelastning af knoglepunktet (tuberositas tibia) øverst på underbenet, hvor lårets store muskelgruppe hæfter.

Der opstår en betændelsestilstand ved senehæftet på knoglen, fordi belastningen på senen bliver for stor. Det bliver den særligt hos unge, fordi senen både skal holde til fysisk aktivitet OG give efter for lårbenets længdevækst, som kan være markant hos aldersgruppen.

Symptomerne er ømhed og smerte lokalt ved senehæftet på tuberositas tibia. Afhængig af graden af overbelastning, kan man også opleve rødme, varme og hævelse.
billeder-til-blog/knaesmerter-boern-og-unge/osgood-schlatter.jpg

Kilde: www.netdoktor.dk

Forældre – vær opmærksomme!

Klager dit barn over ondt i knæet, særligt fortil på knæet? Forværres smerterne ved sport eller idræt i skolen? Så kan der være tale om en overbelastningstilstand som fx patellofemoralt smertesyndrom eller Osgood-Schlatter.

Det kan være svært at forebygge de to tilstande, især hos meget fysisk aktive børn og unge i voksealderen. Men du kan som forælder begrænse omfanget ved at gribe ind tidligt i forløbet.

I begyndelsen dukker smerterne ofte kun op efter fysisk aktivitet. For forreste knæsmerter gælder det især aktiviteter, der belaster det patellofemorale led fx hop, løb, knæbøjning og trappegang. For Schlatter-knæ handler det primært om aktiviteter, der er hårde for lårets muskulatur fx hop, løb, retningsskift og kraftige opbremsninger.

Tages der ikke hånd om en overbelastningstilstand i opløbet, tiltager smerten og optræder også i hvile. I værste tilfælde kan det på sigt gå hen og blive meget generende og ubehageligt for barnet med natlige smerter, der forstyrrer søvnen.

Forløbets tre faser:

  • Lette smerter efter aktivitet og muligvis lette smerter om morgenen, som forsvinder gradvist.
  • Markante smerter både under og flere timer eller dage efter aktivitet. Dog ingen hvilesmerter dvs. det kun gør ondt, når knæet belastes.
  • Konstante smerter både ved aktivitet og i hvile uden belastning af knæet.


Ligheder/forskelle - forreste knæsmerter og Schlatter-knæ

billeder-til-blog/knaesmerter-boern-og-unge/faktaboks_knae.png

Kilde: Ugeskrift for læger


Hvad kan du som forælder gøre?

Der er tale om to overbelastningstilstande, så helt overordnet kommer du ikke uden om, at der skal justeres på træningsmængden. Muligvis er dit barn nødt til helt at holde pause fra sin sport i en periode og finde alternative måder at træne på fx svømning.

I første omgang handler det om at begrænse tilstanden ved at aflaste barnet fra de aktiviteter, der udløser smerten. Dernæst er det en god ide at alliere sig med en fysioterapeut med henblik på specifik træning med simple øvelser og målrettet behandling fx i form af tape med en aflastende effekt. Muligvis kan en indlægssål have en gavnlig virkning.

Hos Fit&Sund Fysioterapi har vi fokus på at vejlede forældre og børn. For vi oplever, at børn og unge har stor gavn af at kende årsagen til deres smerter og få en forståelse for, at knæsmerter ikke er ensbetydende med, at de har en decideret skade i knæet.

billeder-til-blog/knaesmerter-boern-og-unge/swimming-821622_1280.jpg

Forbliv aktiv med en god plan

Vi hører indimellem, at børn og unge anbefales 100% pause fra sport og idræt. Det er vi ikke tilhænger af – tværtimod! Vi tror på, at de unge mennesker så vidt muligt skal holdes aktive, så formen ikke svækkes, men derimod styrkes.

Det er afgørende at undgå forværring i symptomerne. Men der bør altid stræbes efter størst mulig aktivitet uden provokation af smerte. Vi kalder det aktiv-restitution. Vi bygger op og gør kroppen stærkere og mere robust samtidig med at dele af kroppen aflastes og restituerer. 

En overbelastningstilstand giver en oplagt mulighed for at forbedre kondition og andre muskelgruppers styrke, så der ikke er risiko for andre skader, når barnet for alvor vender tilbage til sin sport.

Specifik styrke- og stabilitetstræning, svømning, cykling i den rette dosis og på det rette niveau er ofte vigtige elementer for at optimere helingen, forbedre præstationsniveauet og forebygge tilbagefald.

Ofte kan barnet stadig være en del af sin sport og deltage i træningen på et lavere blus og afholde sig fra særligt belastende og smerteudløsende elementer. Det kan være svært at finde den rette balance, så det er en god ide at rådgive sig med fysioterapeuten i forhold til do's and dont's.


5 gode træningsøvelser 

Lav 3 sæt så tilpas hårdt, at du akkurat kan udføre 12 gentagelser, og herefter er du træt. Du skal træne både venstre og højre side. Træn gerne hver anden dag og tag evt. elastikken med i sportshallen og udfør dem, når kammeraterne laver aktiviteter, du skal holde pause fra. 

Muslingeskallen

Lig på siden på gulvet som vist på tegningen med elastikken bundet rundt om benet lige over knæet. Hoften skal være bøjet ca. 60 grader og knæet ca. 90 grader. Åbn benene ligesom en musling mens resten af kroppen holdes i ro.

billeder-til-blog/knaesmerter-boern-og-unge/muslingeskal.png

Siddende knæstræk

Sid på en stol med en elastik fastgjort foran dig. Sæt elastikken omkring hælen og før benet bagud ind under stolen.

billeder-til-blog/knaesmerter-boern-og-unge/knaestraek.png

Siddende knæbøjning

Sid på en stol med en elastik bundet rundt om bageste stoleben. Sæt elastikken omkring anklen i et ottetal, så elastikken ikke ruller op ad benet når du udfører øvelsen. Stræk benet op.

billeder-til-blog/knaesmerter-boern-og-unge/knoeboej.png

Liggende sideløft

Lig på siden på gulvet som vist på tegningen med elastikken rundt om anklerne og løft benet ca. 40 cm. Det er vigtigt at foden peger lige frem, når du løfter benet op.

billeder-til-blog/knaesmerter-boern-og-unge/liggende-sideloeft.png

Squat

Stå med skulders bredde afstand mellem dine fødder og gå ned i knæ. Øvelsen må ikke gøre ondt i knæene. Hvis du synes øvelsen gør ondt i knæene skal du lade være med at gå så langt ned i knæene. Husk at få bagdelen tilbage og pas på at knæene ikke går for langt ud over tæerne.

billeder-til-blog/knaesmerter-boern-og-unge/squat.png

Måske er du ung og døjer med knæsmerter. Måske kender du en, der bøvler med forreste knæsmerter eller Schlatter-knæ. Tag fat i vores fysioterapeuter - jo før desto bedre. De er klar til at hjælpe med råd og vejledning og guidance i forhold til din sport.

Find nærmeste Fit&Sund Fysioterapi

 

 

 

Tilbage til oversigt