Lyt til kroppen og undgå stress

Stress er en naturlig kropslig reaktion, så længe det er kortvarigt. Bliver tilstanden derimod langvarig, kan det få både fysiske og psykiske konsekvenser. Bliv god til at spotte stresssignaler og vælg din fysiske aktivitet med omhu.

Forskning peger på, at regelmæssig motion og træning kan forebygge stress. ER du derimod ramt af stress skal du undgå den type træning, der fyrer op under nervesystemet. Du skal i stedet dæmpe nervesystemet ned ved at vælge fysisk aktivitet, der gavner din tilstand. Din fysioterapeut kan hjælpe dig i gang med den bevægelsesform, din krop har godt af.

Find nærmeste Fit&Sund Fysioterapi

billeder-til-blog/stress/faktaboks.pngStress er en naturlig reaktion

Stress er kroppens naturlige og nødvendige fysiologiske respons på en belastning, som den vil hjælpe os med at overkomme. Kortvarig stress skærper vores sanser og gør os i stand til at handle hurtigt.

Kroppens stressudløsende reaktionsmønster stammer helt tilbage fra urtiden, hvor mennesket mødte farer som vilde dyr og kampklædte fjender, derfor betegnes begrebet også som kroppens kæmp-eller-flygt tilstand.

Stressreaktionen aktiverer vores sympatiske nervesystem, der frigiver stresshormonerne noradrenalin og kortisol. Vores blodtryk og puls stiger, stofskiftet ryger i vejret, energi frigives og ekstra meget blod føres ud til kroppens store bevægemuskler.

Kroppen reagerer så at sige på input, den tolker som potentielt faretruende for vores helbred. Når udfordringen er overstået, slapper kroppen af igen. Reaktionen er ganske gavnlig når vi fx skal præstere til eksamen, have styr på de sidste detaljer til festen eller skal se at få benene på nakken for at nå bussen. Det er helt normalt og ganske ufarligt. Men stress bliver problematisk, hvis det står på i længere tid.  

Langvarig stress er en alvorlig tilstand

Langvarig stress opstår typisk, hvis det der stresser os, ikke forsvinder igen. Når vi kontinuerligt bliver mødt med krav, der overstiger vores ressourcer. Stressreaktionerne i krop og hjerne dræner os, hvis vi ikke får mulighed for at restituere indimellem.

Følelsesmæssig stress i forbindelse med skilsmisse, arbejdsløshed, sorg, bekymringer osv. kan være lige så stressudløsende, som deadlines og høje krav på jobbet.

Det er afgørende at lytte til kroppen og sætte ind i tide. Vær opmærksom og anerkend at kroppen med sine stresssymptomer faktisk prøver at fortælle, at den gerne vil have dig til at stoppe op og ændre din adfærd. Det gælder virkelig om at forstå kroppens signaler, inden den lukker helt ned. Uheldigvis er en af kendetegnene ved kronisk stress, at man ikke selv er særlig god til at opdage symptomerne og derfor heller ikke altid formår at handle på det.

Så bliv god til at få øje på symptomerne både hos dig selv og andre.

Sådan spotter du stress

  • Øget træthed og mangel på energi
  • Indre uro og rastløshed
  • Tankemylder og søvnløshed
  • Hukommelses- og koncentrationsbesvær
  • Overbliksvanskeligheder
  • Kort lunte og øget labilitet
  • Svimmelhed eller hovedpine i dagevis
  • Koldsved og overfladisk vejrtrækning
  • Ændret syn fx tunnelsyn
  • Svigtende sexlyst
  • Trykken for brystet og hjertebanken
  • Overforbrug af stimulanser (kaffe, alkohol, cigaretter osv.)

billeder-til-blog/stress/stress-391654_1280.jpg

Kan motion forebygge stress?

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan du reducere graden af stress, med regelmæssig træning og fysisk aktivitet. Forskning peger på, at jo bedre træningstilstand desto mindre er graden af oplevet stress.

Forskningsresultaterne er uklare i forhold til, om du skal træne ved lav, moderat eller høj intensitet, til gengæld ser kredsløbstræning ud til at have bedre effekt end styrketræning. Motion øger modstandskraften over for stress. Hvis du er i god form, er din krop bedre til at slappe af igen efter en stressende oplevelse.

En god løbetur udnytter og afvikler alle de processer, som den stressede krop starter – og som ville være hensigtsmæssige, hvis vi altså skulle kæmpe eller flygte. Men i stedet løber vi en tur. Det høje blodtryk og den høje puls pumper blod ud til musklerne, og noradrenalin bruges på en fornuftig måde. Sukker og fedt forbrændes, så det forhøjede blodsukker finder et naturlige niveau og ikke ophobes i kroppen. Sagt på en anden måde, nulstiller løbeturen mere eller mindre kroppen rent fysiologisk, så den er klar til næste udfordring. Læs hvordan du kommer godt i gang med at løbe.

Også meditation og mindfulness har en forebyggende virkning på stress. Når du træner din krop og hjerne til fuldkommen afslapning, restituerer du hurtigere efter dagens strabadser. 

Derudover kan motion virke beroligende og fjerne anspændthed efter en stresset dag. Hvilket kan være medvirkende til, at du hurtigere falder i søvn og opnår en længere, uforstyrret nattesøvn. Søvn er nemlig vigtig, da du opbygger den energi, du har brugt i løbet af dagen. Derudover ”renser” søvnen din hjerne, idet den får hjernen til at gennemgå søvnstadier, der er essentielle for, at den fungerer i hverdagen.


Er du stresset - vælg fysisk aktivitet med omhu

Hvis du er ramt af stress, er det vigtigt, at du vælger en form for bevægelse, der gavner din krop og hjælper dig til at få det bedre. Vælg aktiviteter, der giver dig ro, styrke, glæde og sundhed. De fleste Fit&Sund Fysioterapi-klinikker har holdtræning med fokus på netop dette.

Har du et sundt stressniveau, vil hård træning typisk booste din krop og dit energiniveau og efterfølgende give dig ro i krop og sind. Er du derimod allerede udmattet og anspændt som følge af stress, kan hård træning overbelaste din krop og dit nervesystem og i værste fald forværre din tilstand.

Stress og højintens træning kan være en skadelig cocktail. For nogen kan det betyde et voldsomt dilemma, hvis man er vant til at bruge træning som middel til stresshåndtering. Umiddelbart kan det også føles som om, træningen giver hvile og mental ro. Desværre er det ofte en skidt løsning, fordi det mest handler om at overdøve tankerne og derfor ikke er holdbart i længden – tværtimod!

billeder-til-blog/stress/couple-4852225_1280.jpg

Motion som middel eller mål?

Motion er ofte noget, vi dyrker for at komme i bedre form – den er en slags middel til at nå et mål. Men det er ikke det, det drejer sig om, hvis du vil bruge fysisk aktivitet til at hjælpe dig igennem stress. Det handler om at se selve bevægelsesaktiviteten som et middel men også som et mål i sig selv.

Dermed ikke sagt, at du udelukkende skal dyrke yoga, pilates eller andet med meget lav intensitet. Det betyder bare, at du skal mærke godt efter, hvad der sker i kroppen. Føler du, at motionen giver dig energi, afspænder kroppen og genopbygger dine ressourcer, eller bliver du mere stresset og træt.

God bevægelse giver dig:

  • Mere energi – også bagefter
  • Ro og afspænding i kroppen – også bagefter
  • Mental ro og mere nærvær

7 gavnlige bevægelsesformer mod stress

1 – Vandreture i naturen
Ganske almindelige gåture i naturen er et af de bedste midler mod stress. Distancen er underordnet – mærk efter hvad der er passende. Gør dit bedste for at være til stede med alle dine sanser.

2 – Yoga
Hvilken form for yoga du har mest gavn af, afhænger af din fysiske form, din erfaring med yoga og dit stressniveau. Fælles for dem alle er, at de skaber balance mellem krop og sind, øger din kropsbevidsthed og retter fokus mod åndedrættet.

3 – Pilates
Træningen er en god måde at holde sig stærk uden hård træning. Via kontrollerede og rolige bevægelser styrker du din coremuskulatur. Derudover arbejder du med din smidighed og dit åndedræt.

4 – Tai chi
De langsomme bevægelser afspænder kroppen og bringer krop og sind i balance. Bevægelserne består af lange serier, som kræver en vis portion koncentration, og er derfor velegnet som en slags ”dynamisk meditation”.

5 – Qi gong
En mere enkel form for Tai Chi, der i traditionel kinesisk medicin benyttes til at helbrede fysiske og psykiske problematikker ved at genoprette balance i meridianbanerne (en slags energinet som man i kinesisk medicin ser som en essentiel del af kroppen.

6 – Svømning
Vand har en beroligende effekt på kroppen. Rolige svømmeture kan være balsam for sjælen og for en stresset krop. Overvej havbad, da saltvand har en beroligende effekt på kroppen.

7 – Praktiske aktiviteter
Ganske almindelige hverdagsaktiviteter som havearbejde, vinduespudsning, snerydning og at cykle til indkøb er rigtig god bevægelse mod stress. Både selve bevægelsen men også det faktum, at du ved at være praktisk, afleder dig selv, har en gavnlig effekt på dit stressniveau.

Find nærmeste Fit&Sund Fysioterapi

billeder-til-blog/stress/meditation-1287207_1280.jpg

Tilbage til oversigt