Quick-fix findes ikke

Alle er optaget af sundhed og sygdom - vi bombarderes dagligt gennem alle medier om ændring af livsstil, mere motion, rygestop, sund kost osv. Vi har hver især vores egen opfattelse af sundhed og sygdom, og hvad vi, hver især synes, er vigtigt for os.

Det er dog et faktum, at vi skal gøre op med os selv, om vi har et liv med den kvalitet, vi ønsker, og om vi tænker på fremtiden og ikke kun nutiden.

Ofte påvirkes vi af "skræmmekampagner" og synes, det er alt for uoverkommeligt at gøre noget ved vores sundhedsproblemer. Det er, kan vi godt slå helt fast, ikke en ændring, der kommer hen over natten. Det kræver, at vi virkelig ønsker et godt liv, også når vi bliver ældre.

QUICK-FIX

Quick-fix findes således ikke; men livsstilsændringerne behøver ikke føles som uoverkommelige mål. Det handler om tålmodighed og små skridt - små bitte ændringer er også et godt skridt på vejen. Vi er forskellige, og nogle har nemmere ved ændringer end andre.
Rigtigt mange projekter og forskning viser, at vi skal lave ændringer i et stille tempo og med små skridt.

VIDEN

Vi skal derfor tage fat på viden, så vi helt præcist ved, hvad der tales om, når vi hører om kostændringer, forhøjet blodtryk, KRAM-faktorer osv.
Vi har adgang til viden om, hvad vi skal ændre. Vi ved, det virker at gøre noget ved det; MEN mange har brug for konkrete anvisninger/guidning til HVORDAN.

Overvægt bliver den meget belastende faktor, som sammen med andre faktorer gør det endnu sværere at komme i gang og fastholde ændringer i livsstilen. Hvis vi bærer rundt på 50 kg for meget, er vi yderligere meget belastede og kan have svært ved at finde ud af, hvor vi skal starte.
Går vi i gang med motion på for "højt" og ambitiøst et plan, er risikoen for fiasko for høj. Ved rygestop oplever mange at "falde i" igen. Ved kostændringer går vi måske fra tyk sovs til gulerødder, og det er ligeledes for ambitiøst for mange.

SMÅ SKRIDT

Skal du i gang med livsstilsændringer, bør du opsætte en plan, som har mange delmål. Lad være med at starte på alle ændringer på én gang, men opsæt små klare mål. Fx en gåtur på 10 min. om dagen den første uge, øg det til 15 min. i uge 2 osv. Altså små overkommelige mål som du kan klare uden egentlig at mærke det som voldsomme ændringer.

DIT HELBRED

Ved du, hvordan dit helbred har det? Har du været hos lægen fornylig?
Måske er det en rigtig god idé at søge hjælp evt. gennem lægen, og få en snak om dit helbred generelt.
Søg vejledning til at komme i gang med livsstilsændringer, eller find et fællesskab med andre, så den sociale del også plejes. Det er uden tvivl godt at have andre i et fælles netværk, som også skal nå deres mål, og I samtidig kan have det sjovt.

Livsstilssygdomme

Livsstilssygdomme er en fællesbetegnelse for en lang række sygdomme, som kan opstå ved en uhensigtsmæssig livsstil. Herunder f.eks. KOL, diabetes, hjerte-kar-sygdomme og flere kræftformer. Det er derfor vigtigt, at du gør en indsats for din sundhed og livsstil, så du herved forebygger en lang række livsstilsrelaterede sygdomme.
Nogle af de fysiske tilstande, der kan være med til udvikling af livsstilsrelaterede sygdomme, er f.eks. overvægt, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, diabetes og inaktivitet. Disse faktorer kan nemt måles, og du kan derved følge op på din sundhedstilstand og forebygge mange livsstilsrelaterede sygdomme.
(kilder: sundhedsstyrelsen, WHO, sundhed.dk)

Du kan søge mere inspiration og viden:

Tilbage til oversigt