Har du prøvet at falde?

Eller kender du nogen, der har prøvet at falde?

Ca. 1/3 af de ældre over 65 år falder mindst én gang om året. Et fald kan desværre betyde knoglebrud og hjernerystelse eller udløse frygt for at falde igen. 

Hvis du er senior, kender du sikkert én, der har prøvet at falde, eller måske har du selv prøvet at falde? Et fald kan gøre ondt, og man kan få et brud i fx håndled eller hofte.
Men værre er, at det ikke er en rar oplevelse at falde, og man kan nemt blive bange for at falde igen, og vi ser da også, at ca. halvdelen af de seniorer, som er faldet, falder igen.

Du kan selv gøre flere ting for ikke at falde:

  • Du kan træne din muskelstyrke og balanceevne.
  • Du kan forsøge at holde dig generelt aktiv.
  • Du kan se, om der er øget risiko for at falde i dit hjem, fx om der er høje trin, ordentlige lysforhold, løse tæpper m.m.

Du kan også bruge en fysioterapeut til at få hjælp til at vurdere din faldrisiko gennem en test af muskelstyrke og balance. Du kan herved få hjælp til at forebygge fald, så risikoen for at falde bliver lavere. For at reducere risikoen for at falde anbefales superviseret styrke- og balancetræning. 

Stærke ben nedsætter risikoen for at falde

Du kan selv starte med denne simple test, som samtidig kan hjælpe dig med at træne dine ben, så du opnår mere styrke i benene. Sørg for, at du ikke øger risikoen for at falde eller komme til skade under testen/øvelsen.

Hvis du på nogen måde oplever ubehag eller smerter, skal du stoppe med det samme. Du må gerne mærke ømhed i benene specielt, hvis du slet ikke motionerer dagligt.

Det er vigtigt med forebyggende indsatser på flere områder – heriblandt at opretholde en generel god fysisk form.
Link til mere viden om forbyggelse af fald


Har du lyst til at høre om, hvad vi kan gøre for dig? Eller er du pårørende til en ældre, hvor du oplever begyndende eller stigende problemer hos den ældre i dagligdagen, er du velkommen til at kontakte os og høre mere om, hvad fysioterapeuten kan hjælpe med. 

Bestil tid hos din lokale Fit&Sund Fysioterapi klinik

Sådan udfører du testen:

Du tager en almindelig spisebordsstol og sætter dig på den. Nu skal du rejse dig helt op og sætte dig igen så mange gange, du kan på 30 sek. Som senior skal du gerne kunne tage 12-15 gentagelser. Kan du tage flere, er det rigtig godt; men kan du tage færre, kan det være en god idé at få trænet dine benmuskler! 

Er du ikke senior, kan du også bruge denne øvelse. Her løfter du blot den ene fod fri af gulvet og rejser og sætter dig på ét ben, uden at den løftede fod rører gulvet eller det andet ben. Her skal du gerne kunne gentage bevægelsen mindst en håndfuld gange på hvert ben. 

For begge udgaver af testen gælder, at du skal bruge samme stol eller sædehøjde, når du tester dig selv igen, sådan at du får en sammenlignelig test og kan måle din fremgang.

Tilbage til oversigt